Glade medarbejdere kan smages i sovsen
Køkkenpersonalet på ældre- og handicapområdet har arbejdet med bæredygtig arbejdskultur de seneste fire måneder. I køkkenet på Sølund har de nået en milepæl i forløbet, og i fredags modtog de en velfortjent overraskelse.
Som så mange andre dage denne sommer, bager solen ned på egetræerne, der omgiver Sølunds køkken. Indenfor sidder otte kokke og ernæringsassistenter og holder pause fra madlavningen, ganske som de plejer midt på formiddagen. De ved ikke, at konsulent Jan Borregaard og måltidschef Conny Rønnov står med en surprise-kagemand lige uden for døren.
Overraskelsen er en præmie, som køkkenpersonalet har gjort sig fortjent til. De har været gennem et forløb med fokus på trivsel og bæredygtig arbejdskultur og har nået et mål om at gøre 200 gode gerninger på seks uger. Hver gang en medarbejder har gjort noget særligt godt, flyttes en perle til en krukke, der står fremme i køkkenet. Perlerne i krukken hjælper til at skabe opmærsomhed omkring alle de gode ting, personalet gør, så de får lyst til at gøre flere gode ting, og i sidste ende trives bedre på arbejdspladsen.
“Glade medarbejdere, det kan smages i sovsen!“, siger Conny Rønnov, der har været med til at iværksætte forløbet. Hun mener, at trivsel på arbejdspladsen er positivt for flere end bare medarbejderne, for det skaber også bedre resultater.
For at lave god mad, skal man have glade medarbejdere, og det er til gavn for borgerne, for det gode humør smitter af på maden og i forholdet til dem. Og det er jo borgerne, vi er her for.
Fire idealer
Jan Borregaard har været tilknyttet forløbet som konsulent. I samspil med medarbejderne har han gjort de abstrakte strategiske overvejelser konkrete og praktisk brugbare. De har blandt andet udformet nogle fælles spilleregler for livet på arbejdspladsen, og de har indført systemet med perler.
“Personalet fortjener præmien, fordi de 200 gange har gjort noget godt ud fra fire forskellige idealer: Gør borgerne glade, leg, vær nærværende og vælg din tilgang til dagen”, siger Jan Borregaard.
Den gode stemning i personalerummet letter, og personalet lyser op i store smil og klapper, da Conny Rønnov og Jan Borregaard kommer ind med kagemanden. Der bliver fortalt små historier om nogle af de små episoder, der har udløst en perle, fordi de har drillet hinanden eller er gået det ekstra skridt for en borger. Historierne udløser latter og stolte smil.
Selvom personalet har nået et mål, vil de ikke stoppe med at markere de gode tiltag med perler:
“Det gør, at man bliver opmærksom på alle de små gode ting, der sker i hverdagen. Det betyder, at man bliver mindet om, at vi gør det godt og har gode kollegaer! Det er de små og finurlige ting, der gør en stor forskel”, fortæller Rikke Mønster Olesen, der har været ansat på Sølund i 23 år.
I sin tid i køkkenet har Rikke Mønster Olesen ikke oplevet, at der har været så stort fokus på arbejdskultur. Men står det til hende skal konceptet udbredes:
“Jeg kan bare sige, at det her forløb ville være godt for alle arbejdspladser. Selvom man har det godt allerede. Det har haft en markant virkning på stemningen i køkkenet”, siger Rikke Mønster Olesen.
Tekst og foto: Tor Birk Trads